V skupini Papagaji smo se odločili, da bomo letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk obeležili na prav poseben način – s peko kruha! Otroci so se skozi proces naučili veliko novega in spoznali sestavine, ki so potrebne za pripravo kruha.
Najprej smo spoznavali osnovne sestavine: moko, kvas, vodo in sol. Otroci so z zanimanjem opazovali, kako se kvas v stiku z vodo in moko začne aktivirati, ter kako testo počasi vzhaja.
Sledil je najbolj zanimiv del – gnetenje testa. Otroci so z veseljem zavihali rokave, zamesili testo in oblikovali hlebčke.
Ko je kruh spečen zadišal po celotnem prostoru, smo ga z veseljem poskusili, nekaj pa smo ga pustili za naslednji dan, ko smo imeli Tradicionalni slovenski zajtrk. Okus je bil slasten.
Na ta način smo otrokom približali pomen domače, sveže pripravljene hrane in tradicije, ki jih obeležujemo ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku.
Zapisala: Neža Stubelj